Microsoft и LinkedIn обявиха, че са сключили окончателно споразумение, според което технологичната компания придобива професионалната мрежа срещу сумата от $196 за акция. Общо Microsoft ще плати $26,2 млрд.

LinkedIn ще запази своята отделна марка, култура и независимост, а изпълнителният директор Джеф Уайнър остава на длъжността, като ще докладва за работата на главния изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела.

Рейд Хофман, председател на борда на директорите и съосновател наLinked In, и Уайнър напълно подкрепят сделката. Тя ще бъде осъществена до края на тази календарна година.

LinkedIn е най-голямата и най-значимата професионална мрежа в света, която продължава да гради силен и разрастващ се бизнес. През последната година компанията пусна нова версия на мобилното си приложение, което доведе до повишаване на броя на ангажираните потребители. Промяната подобри подаването на по-добри бизнес идеи в нюзфийда.

Иновациите доведоха до увеличение на броя на членовете, ангажираността и финансовите резултати. Броят на потребителите се увеличава с 19% годишно, като в момента те са над 433 млн. души от цял свят. 60% от тях използват мобилното приложение. Всеки месец Linked Inима повече от 105 млн. уникални посещения на сайта си.

„Екипът на LinkedIn прерасна в фантастичен бизнес, който се фокусира върху свързването на професионалистите по света“, заяви Надела. Той добави, че заедно Microsoft и LinkedIn могат да постигнат много по-голям растеж.