Windows 8 е операционна система за мобилни устройства. Тя определено не е удобна за настолен компютър. И всъщност видимо предразполага към използване на устройства с тъч скрийн. 

Появата на тази операционна система ще донесе огромна промяна. Доскоро персоналните компютри бяха под натиск само от разнообразните мобилни устройва. И този натиск можеше да продължи десетилетия, защотоWindows даваше предимство на десктоп машините. Бизнесът, потребителите, игралната индустрия – всички се съобразяват с операционната система на Microsoft, която доминира на пазара. 

Но Windows се промени. И това имаше почти незабавен ефект върху пазара на персонални компютри /PC/. 

По данни на IDC, продажбите в този сегмент са намалели с 6.4% през последното тримесечие на миналата година, до 89.8 млн. в глобален мащаб. Това е най-лошото четвърто тримесечие за сектора от повече от 5 години насам. 

За цялата 2012 г. са продадени 352 млн. персонални компютъра или с 3.2% по-малко, отколкото през 2011 г. Това е първият спад на продажбите на годишна база от 2001 г. насам, когато пазарът беше разтърсен от атентатите на 11 септември. Нещо повече IDC прогнозира, че свиването на пазара ще продължи и през 2013 г. 

В същото време Microsoft отчете изключително добро представяне на Windows 8. След 10 седмици на пазара, продажбите на новата операционна система са достигнали 60 млн. копия, което е малко повече от резултата на Windows 7 в първите му 70 дни и много по-добре от Vista.