Години наред Сименс подкупва гръцки политици и бизнесмени, докато през 2007 не избухва скандал. Следва дългогодишна разправия, в която Гърция настоява да получи обезщетение от германската фирма. Сега има развитие, пише Deutsche Welle.

Атинските вестници съобщават, че мюнхенският промишлен гигант Сименс бил готов да се извини официално за подкупите в миналото и да плати обезщетение в размер на 170 милиона евро.

Само че не става дума за компенсация в брой, както искаше досега гръцкото правителство, а за частично опрощаване на дългове и за помощ под формата на нови инвестиционни програми и работни места за намиращата се в драматично положение Гърция. Освен това като знак на добра воля Сименс щял да отпусне сто стипендии на гръцки студенти.

От своя страна гръцкото правителство се отказва от всякакви претенции към концерна във връзка с корупционната афера. И което е още по-важно: в близките седмици, за пръв път от години, Сименс ще получи отново изгодни поръчки в Гърция. Поради разправията около обезщетенията, германците бяха практически изключени от всякакви обществени проекти.

Аферата Сименс избухна през 2007. Според прокуратурата както в Германия, така и в Гърция от 1980-те години насам концернът е подкупвал систематично с огромни суми гръцки политици, чиновници и бизнесмени, за да се сдобие с мащабни поръчки; например от бившето държавно телефонно дружество ОТЕ или във връзка с Олимпиадата в Атина през 2004. Само че кои точно са били получателите на подкупите все още не се знае.

Това означава, че все още липсват доказателства, позволяващи работата да стигне до съда. Въпреки това - или тъкмо заради това - аферата с подкупите се превърна в Гърция в политикум. От 2007 насам опозицията обвинява съответното правителство, че не му стиска да заведе дело срещу Сименс. "Дори Нигерия провежда разследване срещу Сименс, а Гърция даже и не помисля за съд", казват от лявата опозиция в парламента.

Същевременно от 2007 всички гръцки политици отказват най-последователно да дават поръчки на Сименс, от страх да не бъдат уличени в някакъв скандал. През април миналата година тогавашният министър на правосъдието Харис Кастанидис стигна дори дотам да твърди, че германските фирми били "световни шампиони по корупция".

Както изглежда, сега идва краят на ударите над и под пояса. За Сименс това означава зелена светлина за следващата голяма поръчка - разширяването на атинското метро в посока към пристанището Пирея.