Правителството на САЩ е платило почти 80 милиона долара обезщетения за безработица по време на най-тежката фаза от икономическия спад, на хора, които са печелели повече от 1 млн. долара годишно. Включително на домакинство с доходи от 29.9 милиона долара за 2010 г., показват данъчни регистри, проучени от Bloomberg.

 

Близо 3200 домакинства - около 20 на сто от тях от Ню Йорк, с доходи над 1 млн. долара, са получили помощи за безработица от средно 12 600 долара през 2010 г.

 

Сумата на пръв поглед е малка. Тя представлява само 0.01% от отпуснатите от държавата 845 милиарда долара. Но фактът, че с публични средства са били подпомагани милионери, при наличие на растящ дефицит в бюджета на правителството, показва как се е стигнало до тежката фискална ситуация в САЩ.

 

"Толкова много хора се възползват от подкрепата на правителството, че милионерите вероятно се чудят, защо да не се възползват от нея", коментира Джордж Уоупър, президент на групата Spectrem – базирана в Чикаго компания за пазарни проучвания и консултации, която следи броя на домакинствата с доходи на стойност повече от 1 милион долара.

Според много американци обаче в това няма нищо лошо, тъй като всеки, който си плаща данъците има право да получава пари от държавата, наравно с останалите.