По-високите такси за втора пенсия са "изяли" 47 млн. лв. за 3 г. Заради нежеланието на депутатите да намалят таксите, които частните пенсионни фондове удържат от парите ни за втора пенсия, за три години осигурените са загубили близо 47 млн. лв.

Комисията за финансов надзор предложи през 2012 г. редукция на таксите с 40% за 3 г. последователно. Сега се събират 5% върху всяка вноска и 1% годишна инвестиционна такса, пише "Сега".

Нито едно правителство и парламент обаче не придвижиха напред законопроекта. Още повече че дори и пенсионните фондове публично изразяват съгласие с намаляването на таксите.

Сега и депутатите от временната комисия, която бе създадена за проверка на финансовото състояние на пенсионните фондове, са решили да предложат намаление. Това става ясно от доклада на комисията.

"Ако през 2012 г. беше допусната такава редукция - равномерно през последните 4 г., към днешна дата по индивидуалните партиди на осигурените лица биха се натрупали допълнително 46 880 000 лв. Числата са достатъчно красноречиви", обясни на депутатите зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Ангел Джалъзов.

Всички законови промени, касаещи дейността на частните пенсионни фондове, обаче все още предстоят. След два месеца комисията само отбелязва насоките - въвеждането на нови гаранционни механизми относно осигурителните вноски на осигурените лица, въвеждането на мултифондовете в двата стълба, нормативно уреждане на фазата, когато универсалните и професионалните пенсионни фондове трябва да плащат пенсия. Новост е заключението, че трябва да се въведат нови изисквания за инвестиционната дейност на фондовете и възможности за инвестиции в национални и регионални инфраструктурни проекти.