Кабинетът "Орешарски" е "разглеждал" по 18 проекта на час. Прокуратурата пледира в подкрепа на четирите общини, които атакуваха във Върховния административен съд (ВАС) двете постановления на правителството "Орешарски", с които по неясни критерии общини, управлявани от БСП и ДПС, получиха финансиране за стотици милиони левове. Вчера магистратите приеха казуса за изяснен и до месец се очаква да излязат с решение.

С помощта на "Програма Достъп до Информация" двете постановления бяха атакувани първо от Козлодуй, Бяла Слатина и Оряхово, чиито проекти не бяха одобрени за финансиране, пише "Сега".

Трите малки врачански общини в момента се управляват от ГЕРБ и както и много други не получиха нито лев по програмата. Включи се и Банско - там общината очакваше финансиране за реконструкцията на пътища.

Спорните пари бяха отпуснати по инвестиционната програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Над 200 проекта в ръководени или подкрепяни от БСП общини и над 96 на ДПС получиха основния дял от 289 млн. лв. Само за 7 работни дни междуведомственият съвет прецени 1 100 проектни предложения, което остави съмнения за задкулисни договорки. Одобрени бяха 392 проекта.

В жалбата на врачанските общини беше изчислено, че са обсъждани над 18 проекта на час, а това време не е достатъчно дори да бъдат прочетени.

Юристите на правителството не отстъпиха от тезата си, че жалбата на общините трябва да бъде отхвърлена.

Наскоро спорното постановление беше спряно. Преразглеждане на класирането на проектите обаче не е правено, нито е ясно какво ще се случи с вече изплатените пари.