Въглеподаването от Мини Марица-изток към ТЕЦ „Марица Изток 2" ще бъде възстановено към 14 часа, когато се очаква да тръгнат първите влакове. Днес количеството въглища към централата няма да бъде на 100% подадено, но от утре ТЕЦ 2 ще бъде захранен с необходимите количества, за да заработи на пълна мощност. За това информира заместник-министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев, който участва в поредното заседание на Кризисния щаб в Мини Марица Изток. Ситуацията в Мини Марица-изток е усложнена. Вчера временно бе преустановен добивът и извозването на всички въглища заради обилните валежи и наводненията.

Възстановено е вече въглеподаването към централите AES и ТЕЦ „КунтурГлобал Мариц-Изток 3", увери зам.-министър Добрев. Първите влакове към ТЕЦ „Марица-изток 2" ще тръгнат към 14 часа и от утре централата ще бъде захранена с необходимите обеми, за да заработи на пълна мощност.

Към момента загубите са само за мините, но не и за ТЕЦ-овете, уточни Добрев и припомни, че по бизнес план се подават по 100 000 тона всеки ден към четирите централи. Към момента основен проблем е залятата подстанция Изток и жп линията към Брикел. Пътят е подкопан от наводненията.