Да се въведат минимални прагове на качество на хранителните продукти в хипермаркетите. Това желание изразиха след съвместна среща представители на големите хранителни магазини и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

 

Срещата бе по настояване на министъра по повод изразените опасения от производители и преработватели за натиск от страна на търговските вериги.

 

Представителите на хипермаркетите обаче не отговориха на въпроса дали има картелни споразумения помежду им за цени на хранителните продукти.

 

Търговците и министъра се договориха за въвеждането на минимални прагове за качество на храните, но без да уточняват кога ще се случи това, на каквъв принцип ще се определи дали една стока е качествена или не и как това ще се отрази върху крайната цена.

 

Министър Найденов обясни, че хранителни стоки в големите търговски вериги са безопасни, но трябва да се работи за повече качество сред предлаганите стоки.

 

Към момента горната граница за качество е определена с българския държавен стандарт за млечни продукти и „Стара планина” – за месните, но долна граница за качество няма дефинирана, обясниха представителите на търговските вериги. Те уточниха, че евтините хранителни стоки се предлагат, защото има търсене и няма да бъдат извадени от магазините. В същото време министър Найденов обясни, че все пак качеството на тези храни трябва да бъде гарантирано.

 

За да се постигне обаче консенсус за въвеждането на минимални прагове на качество на хранителните продукти трябва всички страни по веригата производител – преработвател – търговец да бъдат единодушни.