Повечето от минималните осигурителни прагове за професиите ще останат на равнището от миналата година, съобщи за Дарик зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков. Той участва в работната група между синдикати и работодатели, която договаря праговете. При някои професии може минималните осигурителни прагове да скочат между 2 и 10 %.

Работната група се е договорила да удължи срока си на работа, за да може да се постигнат споразумения във всички браншове.

„Предадени са протоколи от постигнати споразумения в част от браншовете, като това, което прави впечатление, е, че спрямо миналата година поне към настоящата дата са постигнати доста по-малко официални споразумения, което, разбира се, може да се обясни с ефекта от икономическата криза”, каза Бранков.

На въпрос дали праговете ще са по-високи от договорените миналата година или по-ниски, Бранков отговори: „Имаме и двата случая. Средни повишения от порядъка на 2 до 5 процента, стигащи до 10 процента в някои сектори. Но в много от секторите има постигнати споразумения за замразяване на равнищата от миналата година, което показва добронамереност и от двете страни.”

Според Димитър Бранков в момента се забелязва раздвижване в отраслите, ориентирани към износ. Това се дължи на увеличена производителност на труда, а не на допълнително наета работна ръка. Експертът бе категоричен, че състоянието на пазара на труда ще се подобри няколко месеца, след като икономиката трайно започне да расте.