Нови работни места, равнопоставеност на фирмите, конкурентоспособност на строителния сектор и адекватно за европейските държави заплащане в него - тези задачи очерта министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов пред депутатите днес.

С други думи новото министерство ще харчи пари, при това много пари. В Бюджета за тази година са заложени капиталови разходи за близо 5 млрд. лв. Вероятно през следващата фискална година сумата ще бъде по-голяма, с оглед на това, че правителството ще трябва да подпомогне възстановяването на българската икономика. А към тази сума вероятно трябва да се прибавят и част от парите по европейските програми.

По думите на Данов, цитиран от БТА, над 80% от проектите по различни оперативни програми - регионално развитие, екология, транспорт, развитие на селските райони, са разработвани заменителни таблици, което означава, че тези проекти са преработвани и некачествени. В резултат и общините, и държавата, и проектантите са загубили средства и има нереализирани ползи, коментира министърът.

Как точно министерството ще разреши този проблем не е ясно, но е ясно, че за това ще бъдат необходими пари.

В подкрепа на тази теза са и плановете на Данов за възстановяване на проектантски структури, способни да изработят големи и сложни проекти и укрепване на по-малките структури. Т.е. наемането на нови държавни служители и експерти.

Друга стратегическа задача на новото министерство е свързана с реформи в строителството. В сектора 175 хиляди души са без работа по официални данни, 6 процента от строителните фирми печелят 98 процента от търговете на обществени поръчки, печелившите фирми наемат подизпълнители по неясни условия, очерта ситуацията Данов.

Освен да работи над големи инфраструктурни проекти, министерството ще подпомага и местните власти. Заварената ситуация е липса на пари за проекти в повечето общини, каза министърът. Само 25 на сто имат общи устройствени планове, които са условие за кандидатстване за финансиране за проекти. Повечето малки общини нямат капацитет за възлагане и управление на такива проекти и самите общини са на път да се откажат от подобни проекти именно защото нямат капацитет да ги управляват, коментира Данов.

Така новото министерство може да бъде не само източник на подкрепа, финансиране и логистика за проектите на общините, но и силен коз в предизборната борба за местния вот.

Тук трябва да си припомним случилото се с едно друго министерство – това на държавната политика при бедствия и аварии. То беше създадено през 2005 г. от правителството на тройната коалиция, за да бъде закрито 4 години по-късно. Междувременно въпросното ведомство успя да усвои сериозен обем от публични средства без кой знае какъв реален ефект.