Електроразпределителните дружества могат да си позволят смяната на обикновените електромери с „умни”, заяви в „Седмицата” на Дарик енергийният министър Делян Добрев. Той коментира, че един обикновен електромер струва 30 лева, а т.нар. „умен” - т.е. с дистанционно отчитане, е на цена от 30 евро. С по-модерните електромери бихме направили крачка към либерализацията на пазара, смята министър Добрев. По думите му това ще позволи на потребителите да избират доставчика си на електроенергия.

Добрев е категоричен, че дебатът за периода на отчитане на електроенергията не бива да се отваря отново.

Според енергийния министър от миналата година - зелената добавка и разходите около „американските” централи - Мариците” са основната причина за увеличението на цената на тока от юли миналата година. Добрев коментира, че „трябва да разгледаме възможностите за намаляване във всеки ред от фактурата за ток”.

Нужни са много инвестиции в интелигенти системи, които да намалят загубите по мрежата, смята Добрев.

Не трябва да има национализация на ЕРП-тата, категоричен е Добрев, като аргументира твърдението си с „ние не сме 1944 г.”. „Ако ЕРП-тата бяха държавни, това нямаше да изтрие разходите за пренос”, коментира Добрев. Той призова за стриктен контрол, който да гарантира, че дружествата изпълняват точно ангажиментите си.

Енергийният министър бе категоричен, че миноритарните дялове от ЕРП-тата не са носели никакъв дивидент на страната ни и приватизацията им не е била грешка.

По думите на енергийния министър в следващите няколко години цената на природния газ, съответно на парното и топлата вода за потребителите ще намалява. Добрев допълни, че сме на „четири години от откриването на газ в Черно море”, който би осигурил задоволяването на нуждите от газ на страната ни дълго време.