Има производители, които чрез инжектиране на разтвори, изкуствено увеличават теглото на месните продукти, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Този процес, който се нарича тумблиране, е вреден за здравето на хората.

„Много често те ни предлагат не меса и не филе, а нещо, което е същото, но инжектирано с водни разтвори, които увеличават обема и масата, но за сметка на нашито здраве“, коментира министърът.

Той съобщи, че се изготвя наредба, която да определи как, какво и до колко е позволено да се влага в месните продукти. „По темата за така нареченото тумблиране се работи, разпоредил съм и е почти готова наредбата какво може да се влага допълнително, защото досега минаваха покрай законодателството и го правеха“, коментира той.

Като експерт Найденов обясни, че разтворите не са полезни за здравето, тъй като са солиеви. Ще се ограничи тази порочна практика чрез „драконовски” глоби, допълни министърът. Той обясни, че според изследвания до 50 на сто от производителите влагат вода или разтвори от соли.