За опасност от режим на тока предупредиха от миньорските синдикати на професионалния си празник. От бранша настояват да получат парите си, които НЕК и енергодружествата им дължат, за да могат да се подготвят за есенно-зимния сезон.

В противен случай може да не успеят да осигурят достатъчно количество въглища, с които да работят въглищните централи и да се произведе необходимото количество ток.

"Ние напълно приемаме тезата на вицепремиера, че е възможен режим на тока при определена ситуация, която няма да зависи от хората, а от природата. Ако тези обстоятелства се насложат, това е напълно възможно да се случи и затова трябва да има спешни мерки, които да подсигурят необходимите количества, за да може евентуално програмата за есенно-зимния сезон да се случи".

Това каза Владимир Топалов от миньорския синдикат към КТ Подкрепа .

Той обясни, че е заблуда успокоението на някои експерти за наличието на достатъчно мощности:

"Виждат, че има 12 000 мегавата мощности, но това не значи, че те ще са работещи в дадената ситуация. Съществува тази опасност при една студена есен без дъждове. Единственото, на което в този случай ще можем да разчитаме, е на атомната и топлоелектрическите централи. Въпросът е дали топлоелектрическите централи имат готовност да поемат необходимото. Към тази дата отговорът е "не". И това е вследствие на липсата на средства. Задълженията само към "Мини Марица - изток" са над 140 млн. Дори тристранните договори между мините, централата и НЕК правят така, че НЕК стана директен длъжник на мините и оттам не се разплаща. Следователно трябва да се набележат конкретни бързи мерки, за да се гарантира това нещо".

Според Топалов не може да се разчита и на внос: "Виждате какво се случи с Украйна, която беше износител. Има проблеми с газа в Западна Европа. И да се разчита на внос оттам за мен е нереалистично и затова трябва да набележим бързи мерки".