Шести ден продължава стачката в „Мини Марица-изток”, съобщи Валентин Вълчев от КНСБ. През нощта стачкуващите са били 95.5% от служителите, което е същият процент като миналите дни.

Преговорите между ръководството на „Мини Марица-изток” и представителите на синдикалните структури в дружеството ще продължат и днес. Вчера преговарящите се събраха в 16.00 ч. и прекратиха разговорите два часа по-късно, като насрочиха нова среща за 10.00 ч. днес в сградата на управлението на „Мини Марица-изток” в Раднево.

Нито от ръководството, нито от синдикатите коментират докъде са стигнали разговорите. Междувременно „ТЕЦ Марица изток 2” съобщи, че е проведено успешно експериментално изгаряне на кафяви въглища, добивани в Пернишкия регион, за да се осигури допълнителна суровина за производство на електроенергия, след преустановяване на доставките от „Мини Марица-изток”.

ТЕЦ „Варна” пък активира три блока за студен резерв във връзка с кризата в „Мини Марица-изток”. Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков съобщи, че е призовал в знак на добра воля мениджмънта на мините да оттегли съдебния иск за законността на стачката.

Миньорите стачкуват ефективно от 15 януари. Сред исканията на протестиращите са да бъдат изплатени допълнителни еднократни бонуси в размер на 1000 лева на работещ и подобряване на условията на труд. Финансовите загуби на дружеството от началото на ефективната стачка надхвърлиха 5.5 млн. лв. по изчисления на ръководството.

Средната брутна работна заплата на миньорите в Мини Марица Изток е около 1600 лв. месечно. Те получават и редица допълнителни плащания, осигурени от колективния трудов договор.

В парламентарната комисия по икономика и енергетика зам.-министърът на икономиката Делян Добрев посочи, че през изминалата година всеки миньор е получил коледен бонус от по хиляда лева, режийни за отпуск, 760 лв. еднократна енергийна помощ, бонуси за деня на миньора и 8 март.

Освен това всеки получава и по 120 лв. на месец за храна. По думите на Добрев през първата половина на миналата година заплатите са били и увеличени с около 15 процента, а всички суми по колективния трудов договор са изплатени. Проверяват се и сигналите за това дали липсва работно и защитно облекло.

Делян Добрев припомни, че правителството и ръководството на Мини Марица Изток се разминават с искането на синдикатите всеки от 7100 служители на мините да получи и допълнителен бонус от по хиляда лева за преизпълнение на плана за миналата година. Тези над 7 млн. лв. трябва да бъдат взети от печалбата на компанията за 2011 година, която е около 19 млн. лв.