Стотици работници от добивната индустрия излязоха на протестно шествие в столицата, срещу натиска върху минерално-суровинната индустрия и в подкрепа на запазване на работните места в рудодобива.

Ръководствата на федерациите към КНСБ и КТ „Подкрепа" внесоха в министерството на икономиката, енергетиката и туризма декларация до всички представители на държавната власт, в която настояват за незабавни проверки на разпространяващите се твърдения за нарушения в бранша.

„През последните месеци бяхме свидетели на много тежки инсинуации и манипулации", каза пред протестиращите президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му в медийното пространство с допълнителни внушения се твърди с повод и без повод, че видите ли мините, металургията, тежката индустрия нямала бъдеще, тя замърсявала толкова много, че по-добре да я жертваме в полза на природата. „Зеленото стана много модерно, зеленото обаче в такива едни парични знаци, а не в зелена екология, не в екологични стандарти, които ние твърдим, че спазваме отдавна", каза Димитров. Той допълни, че този, който се интересува дали в тежката промишленост се спазват еконормите, ще знае, че твърдението му е вярно, а онези, които искат да го проверят, могат да го направят.

Димитров каза, че миньорите и металурзите искат министърът да „не се поддава на екорекетьори" и да знае, че цялата индустрия иска да има национална стратегия за нейното развитие. Профсъюзният лидер обобщи, че миньорите и металурзите искат от правителството да гарантира стабилно бъдеще и работни места в секторите.