Почти два пъти са се увеличили цените на гроздето през тази есен в сравнение с миналата, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той и директорът на Изпълнителна агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев откриха символично Гроздобер 2011 в землището на село Горски Долен Тръмбеш, община Горна Оряховица.

Според министър Найденов миналата година гроздето се е изкупувало на цена от 60 стотинки за килограм, а сега белите сортове са достигнали 1,20 лева. Качествена и богата реколта ще даде тазгодишният гроздобер, обясни още министър Найденов. Експертите очакват да бъдат прибрани около 170 000 т преработено грозде, докато миналата есен са били 148 454 т. Очакваното количество вино от реколтата е около 125 000 т, при 102 000 т миналата година.

Наблюдава се значителен интерес от европейски страни, които изкупуват българско грозде, като досега сме изнасяли само вино. От началото на беритбата за Италия, Чехия и Словакия вече са заминали 7000 тона грозде. Мирослав Найденов обаче бе категоричен, че България има интерес към производството и износа на български вина, при това бутикови.

Министър Найденов подчерта, че е изключително доволен от работата на жандармерията, която успешно опазва реколтата от крадци и от Агенцията за борба с градушките защитила през летните месеци масивите. Той добави, че се обмисля въвеждането на задължителна минимална застраховка на продукцията от страна на земеделските производители.