От МКБ Юнионбанк коментираха за DarikFinance решението на рейтинговата агенция Мудис да понижи оценката си за финансовата сила на банката.

 

През последната година МКБ Юнионбанк подобри видимо основните си индикатори и запазва печелившата си позиция. Банката стои много по-добре като развитие и финансови резултати в сравнение със средните показатели в сектора.

 

Независимо от тенденцията на увеличаващи се просрочени кредити в банковия сектор, МКБ Юнионбанк продължава твърдо да отчита по този показател нива далеч (между 3 и 9 пр.пункта) под средните за банковата система.

 

Показателен е и примерът с едни от най-чувствителните за населението заеми – жилищните. Ако на всеки 100 ипотечни задължения на ниво банкова система 15.5 са проблемни, то при МКБ Юнионбанк такива са под 7 на сто или двойно по-малко.

 

Нещо повече – ако през втората половина на 2010 г. лошите задължения в банковата система се увеличаваха, този процес при МКБ Юнионбанк пое в обратната посока - на намаление.

 

Банката продължава да се ползва и с подкрепата на своя основен акционер, а и с доверието на своите клиенти. Показателен за последното е фактът, че депозитите на граждани през миналата година нарастват с над 27%. Капиталовите й показатели остават на високо равнище и над нормативните изисквания, което се акцентира и в становището на Мудис.

 

МКБ Юнионбанк запазва добри възможности за подобряване на финансови си резултати и ефективност, което се признава и в доклада на Мудис. За това недвусмислено показва и увеличението на оперативните приходи през 2010 г. с близо 52%, както и намаляване на съотношението разходи към приходи с около 10 на сто.

 

Всички тези резултати са доказателство, че МКБ Юнионбанк се нарежда сред добре представителите се финансови институции у нас, през иначе много трудната за сектора 2010 г.