Ако приходите в НОИ продължават да бъдат повече от заложеното, коледни добавки за пенсионерите ще има. Това обеща в Ловеч социалният министър Тотю Младенов, като направи уговорката, че все пак трябва да се изчака краят на месеца. Неговото мнение е, че добавките не трябва да са еднакви за всички, при това трябва да бъдат само за най-ниските пенсии.

В бюджет 2013 е предвидено увеличение на издръжката и заплащането в делегираните от държавата социални дейности, съобщи още министърът. Сега бюджетът в този сектор е 160 млн. лв., а с 10-процентното увеличение от 1 януари идната година ще стане около 176 млн. лв. „Плюс това ние увеличихме от 1 юли тази година с 20 % средно заплатите на социалните работници, които бяха изостанали през годините", допълни още Тотю Младенов.

В Ловеч той бе, за да направи първа копка на три центъра за настаняване от семеен тип и едно защитено жилище за деца и младежи с увреждания, които се строят по проект на общината, финансиран по оперативна програма „Регионално развитие" с около 2,5 млн. лв. Общият капацитет на новите сгради е с максимум 50 обитатели, ще бъдат разкрити и 30 нови работни места за специалисти в сферата на социалните и здравни дейности и помощен персонал.