Агенцията за безопасност на храните е започнала проверка на млекопреработвателите във връзка с влязлата в сила от 1 януари наредбата, която забранява едновременното производство на продукти от мляко и растителни мазнини. Това каза пред БНТ шефът на контролния орган Йордан Войнов. Той посочи, че от агенцията вземат и проби от търговската мрежа.

„Тази наредба оказва голям ефект върху млекопроизводителите, тъй като преди влизането й в сила имаше 76 предприятия, които работеха и с мляко, и с растителни мазнини", каза Войнов. Към момента 29 предприятия са заявили, че ще работят с растителни мазнини, а останалите 47 – с мляко, каза Войнов.

На въпрос каква е гаранцията, че заявилите предприятия действително ще работят само с мляко, той отговори, че агенцията ще прави проверки и всеки, който злоупотреби, ще бъде санкциониран. Глобата за първо нарушение е 10 000 лева, а от контролния орган искат санкцията да бъде повишена. При второ нарушение ще следва отнемане на разрешителното за работа, каза Войнов.

Той се похвали, че по празниците не е имало хранителни инциденти. Тази година търговците на храни са били много по-дисциплинирани, а нарушенията два пъти по-малко, отчете още Йордан Войнов, визирайки периода от 26 ноември 2012-а до 4 януари 2013 година.

Инспекторите са извършили над 10 000 проверки, съставили са около 150 акта и са затворили 18 обекта, конфискувани са 800 килограма храна.