Голяма част от кредиторите на Корпоративна търговска банка няма да получат парите си, прогнозира пред БНР изпълнителният директор на Българската агенция за кредитен рейтинг Христо Михайловски.

По думите му законът е променен така, че Фондът за гарантиране на влоговете да измести вложителите в банката. Освен това не се полагат достатъчно усилия да се съберат вземанията ѝ.

Като най-голям кредитор на банката, Фондът има някъде около 3 млрд. 650 млн., трябва първо той да бъдат обезщетен, да вземе своите средства, след което вече е поредицата от вземания, които са обезпечени със залог, ипотека и т. н., коментира Михайловски.

"Редът на вложителите е в една по-неизгодна позиция. Другото странно нещо е, че в тази комисия, която беше направена в парламента, и този доклад, никъде няма информация за кредитополучателите".

"Проблемът е, че много от обезпеченията и кредитите, които са били дадени на фирмите, в момента, по моя информация, тече много силен процес на изпразване на тези фирми, така че да не може да бъде събрано нищо, ако те не могат да съберат средствата. Така с всеки изминал ден, с всяка изминала седмица вероятността да се съберат отново средствата намалява", предупреждава Михайловски.