Мобилтел спря конкурса за GSM-оператор на полицията. Жалба на телекомуникационната компания до Комисията за защита на конкуренциято доведе до отмяна на класирането в поръчката за предоставяне на далекосъобщителни услуги в Министерство на вътрешните работи. Причината е, че комисията по избора не е разгледала и обсъдила всяка от обосновките на участниците индивидуално, а е излязла с общо решение за приемането им.

Незаконосъобразно и в разрез със задълженията си, в протокола, комисията е преповторила текстовете на двете дадени писмени обосновки и е посочила единствено, че ги приема. Липсата на самостоятелно изложена и мотивирана воля на възложителя води до немотивираност на крайния акт, посочват от КЗК. Ето защо конкурсът се връща на етап разглеждане, оценяване и класиране на офертите на участниците в конкурса в съответствие с изискванията на закона.

Обявеният конкурс е за оператор за предоставяне на далекосъобщителни услуги чрез обществена далекосъобщителна подвижна клетъчна мрежа по стандарт GSM/UMTS с национално покритие.