Кадрите решават всичко, но имигрантите не са тези кадри. Германските икономисти настояват в страната да се пускат само специалисти, които са ѝ необходими, а за всички останали достъпът да бъде ограничен.

Какво ще донесе масовата миграция на германската икономика? По този въпрос днес спорят не само обикновените германци, но и водещите икономисти във Федералната република. Дискусията се концентрира върху такива теми, като демографската ситуация в Германия и перспективите на нейния пазар на труда, коментира Андрей Гурков в Deutsche Welle.

Без съществен приток на имигранти германската икономика през следващите 10 години ще регистрира недостиг на 4,5 милиона работника. Това ще доведе до намаляването на средните темпове на растеж на брутния вътрешен птодукт от днешните 1,5% до 0,5% годишно, а през 2030 г. и до стагнация, предупреждава главният икономист на Deutsche Bank, Дейвид Фолкертс-Ландау.

Фолкретс-Ландау твърди, че само благодарение на масовата миграция Германия ще успее в дългосрочна перспектива да запази своя стандарт на живот и място сред първите четири най-важни страни в света.

По тази причина разходите за интеграция на имигрантите са „умна инвестиция в бъдещето“. Диверсифицираните в културен план общества са по-живи и социално гъвкави, по-иновационни, те са по-готови към промените и по-лесно се приспособяват към тях.

Само че има едно „но“. Главният икономист на Deutsche Bank говори за „имигранти“ и „имиграция“, а не използва понятието „бежанци“ и „политическо убежище“. В някаква степен той чука на отворена врата. В днешна Германия с нейното застаряващо население на практика няма сериозен икономист, който да е против привличането в страната на чуждестранна работна сила. Въпросът обаче е в това кой и как да бъде привличан.

Професор Аксел Плюнеке, водещ експерт по въпросите на имиграцията, образованието и иновациите в Института за германска икономика в Кьолн (IW), недвусмислено дава да се разбере, че „приемът на бежанци е преди всичко хуманитарна задача“.

Пристигащите от Сирия, Афганистан и Еритрея не могат по никакъв начин да допринесат за решаването на проблема с дефицита на кадри. Първоначално те трябва да научат немски език, а след това и да повишат своята професионална подготовка, предупреди икономистът, представяйки своя доклад за състоянието на пазара на квалифицирана работна ръка.

А положението се изостря - в момента германските заводи се нуждаят от 164 000 служители с научно-технически специалности. Това е най-високият недостиг на кадри за последните 3 години.

„Кадровият дефицит щеше да бъде още по-голям, ако Германия не се беше възползвала през последните години от плодовете на имиграцията“, заявява професор Плюнеке. Той подчертава, че специалистите за германската икономика идват от Русия, Испания и Индия.

Професорът от Фрайбургския университет Бернд Рафелхюшен също не спори, че Германия се нуждае от имигранти. „Но ние сме единствената в света страна за имиграция, която няма правила за целта“, оплаква се ученият. Той се обявява за приемането на закон за имиграцията, който, според него, по същество ще бъда закон за нейното ограничаване - в страната трябва да се пускат само специалисти, „които са необходими“.

В Германия вече има стотици хиляди безработни без никаква специалност. „Сега към тях ще трябва да се добавят още 1,5 милиона души, от които най-малко 70% - нямат никаква квалификация“, подчертава Бернд Рафелхюшен. Той предупреждава, че за тяхната издръжка ще трябва да се повишат значително данъците.

За закон, регулиращ и ограничаващ притока на имигранти, се обявява и президентът на Мюнхенския институт за икономически изследвания Ifo професор Ханс-Вернер Зин. Според него бежанците, които идват в момента в Германия, са готови да се трудят и да плащат данъци, но поради незнанието си на език и липса на квалификация те могат да извършват само нископлатена и неквалифицирана работа. Именно в този сегмент ще спаднат заплатите, от което най-много ще пострадат чужденците, дошли в Германия по-рано: „Новите имигранти ще влошат положението на старите“.

От 1 януари 2015 г. в Германия е в сила нова минимална заплата в размер на 8,5 евро на час. Това е постижение на социалдемократите, които в момента са коалиционни партньори в управлението на страната. Професор Зин е противник на минималното възнаграждение. Той е убеден, че притокът на имигранти ще доведе до неизбежни корекции. Известният икономист смята, че съществуват три възможности за решаването на проблема: „Да не се разпространява действието на закона върху бежанците. Да се плащат дотации на компаниите. Да се намали минималната заплата в цялата страна“.

Директорът на института Ifo е привърженик на третия вариант, но смята за напълно приемлив и втория. Разходите за имигрантите и тяхната интеграция при всички положения ще бъдат платени от германските данъкоплатци.

„Въпросът е в това, дали ще плащаме субсидии за работещите или напълно ще издържаме безработните“, коментира той.