Новите молби за помощи при безработица в Съединените щати са паднали леко през изминалата седмица, докато общият брой на безработните се е увеличил. Тези данни са показателни за това, че пътят на възстановяването на пазара на труда ще бъде дълъг и труден, а също така, че компаниите все още се опитват всячески да намаляват разходите си. Водещите икономисти коментират, че безработицата в държавата ще продължава да расте поне до лятото на следващата година.

Министерството на труда на САЩ публикува данните, които сочат, че новите молби за помощи през изминалата седмица са достигнали 570 000, което е спад от едва 4 000 на седмична база. Анализатори очакваха цифрата да е най-много 560 000.

Общият брой на безработните в страната е достигнал 6.23 млн., което е с 92 000 повече от седмица по-рано. Икономисти анкетирани от Reuters смятаха, че безработните ще са 6.13 млн.

В петък се очакват данните за септември, които най-вероятно ще покажат, че безработните в САЩ са достигнали 9.5%. Това ще е ръст от 9.4% от предходния юли месец. Reuters