Агенция Муудис понижи рейтинга на 10 италиански банки и още 3 финансови институции. Причината за това е промененият рейтинг на държавата като цяло.

В края на миналата седмица агенцията свали дългосрочния рейтинг на Италия тъй като счете, че правителството може да не успее да осигури само финансова подкрепа за банките и финансовите институции, които изпитват затруднение заради кризата.

От Moody's смятат, че италианските банки имат значителни експозиции към местната икономика и са директно изложени на рискове заради закупения държавен дълг.

С решението си от снощи агенция понижава дългосрочния кредитен рейтинг на UniCredit, Intesa Sanpaolo и Banca IMI с две стъпки до Baa2, като го изравнява до нивото на кредитния рейтинг на държавата.

Рейтингите на Banca Monte Parma, Cassa di Risparmio di Parma & Piacenza, Banca Popolare Friuladria и GE Capital SpA, която е подразделение на General Electric, са понижени с една степен до  Baa2.

Също с една степен до Baa2 са понижени рейтингите на Banca CR Firenze, Cassa Depositi & Prestiti и Istituto Servizi Mercato Agricolo Alimentare.

Banca Carige и Credito Emiliano's са понижени до Baa3.

Потвърден е рейтингът на Banca Nazionale del Lavoro, а статусът на UniCredit Leasing е понижен до Baa3.

През месец май Moody's понижи рейтинга на 26 италиански банки заради отражението на дълговата криза върху тях.