Международната рейтингова агенция Moody's намали рейтинга на сверения дълг на Португалия, съобщи Bloomberg.

Moody's намали рейтинга за дългосрочни кредити на Португалия от A1 до A3, като при това постави и новата си оценка в негативна перспектива, показвайки че готви още едно понижение.

Решението се базира на опасения, че правителството може да не успее да балансира бюджета си поради "намалените перспективи за растеж в краткосрочен или средносрочен план, преди структурните реформи, особено на пазара на труда и в съдебната система, да започнат да се отплащат".

От Moody's виждат "рискове в постигането на амбициозните цели за оздравяване на фискалната позиция на правителството".

Moody's очаква, че на властите ще се наложи "окажат финансова подкрепа на банки и държавни предприятия" и подчертава "сложните пазарни условия, които доведоха до нарастване на цената на суверенния дълг".

От агенцията очакват Брутният вътрешен продукт на Португалия да "намалее през тази година и да има слабо възстановяване през 2012г."

Освен това повишение на лихвените нива на Европейската централна банка би водело покачване на разходите на правителството и до задълбочаване на фискалните проблеми.

"Засиленият инфлационен натиск вероятно ще накара ЕЦБ да повиши лихвите си, което ще оскъпи финансирането на португалския дълг и ще окаже натиск върху цените на кредита за частния сектор", заявяват от Moody’s. Според агенцията проблем за Португалия ще е и продължително задържане на цените на петрола във високите им нива.

Решението на Moody’s идва в много неудобен за Лисабон момент, тъй като португалското правителство планира днес да продаде облигации с едногодишен падеж за 1 млрд. евро. В последния подобен аукцион търсената от инвеститорите доходност за португалския дълг с падеж от 2 години достигна 5.993%.

Спредът между португалските и германските бонове достигна 427 базисни пункта, което обаче е под историческия връх от 484 базисни пункта от 11 ноември миналата година.

След решението на Moody's единната валута е под натиск, като въпреки покачването на азиатските индекси и нарастването на апетита за риск еврото поевтинява с 0.22%, до 1.3965 долара.