Щетите след вчерашната морска стихия, при която вълните на морето край Варна достигнаха 5 метра височина, най-вероятно са за милиони левове. Това е показала проверка на зам.-областния управител Славчо Славов. Пред Дарик той увери, че няма застрашени хора и жилищни сгради.

От ресторант „Рапонги” до морските бани в града има изхвърлени камъни, асфалтовата настилка е нарушена по крайбрежния път. Самите бани са подкопани отдолу. По северните брегове на черноморието няма толкова поражения, тъй като времето там е било по-тихо, обясни Славов.

Крайморският път във Варненска област е напълно разрушен в едната си част – от хотел „Палма” в Кранево в южна посока към „Златни пясъци”, и през него не може да се преминава, обясни той. Три от четирите буни на брега там са разбити в много голяма степен. Най-вероятно заради топенето на снега през пролетта в района ще има свлачища, прогнозира зам.-областният управител.

„Имаше едно свлачище в Осеново, което беше активно през миналия октомври. Къщите още повече са наклонени, а започне ли топенето, най-вероятно ще слязат долу на брега”, коментира той.

Има наводнени заведения и постройки, но те в голямата си част са незаконни, посочи Славов. Тепърва ще се правят анализи за нанесените щети.