Руското правителство твърди, че не разполага с достатъчно информация, за да одобри скъпата сделка на петролния гигант Роснефт за купуване на съвместното руско-британско дружество TNK-BP от британската петролна компания ВР и консорциум от руски милиардери, пише в. "Известия", цитиран БТА.

"Ситуацията започва да напомня за първия опит на Роснефт да размени акции през 2011 година, когато постигнатите споразумения се оказаха в противоречие със закона и бяха блокирани от съда", отбелязва изданието.

"Известия" се е сдобил с писмо от министъра на икономическото развитие до премиера Дмитрий Медведев, в което администрацията твърди, че не разполага с достатъчно информация по основните параметри на сделката, включително за цената. Министерството е на мнение, че документите, които са му били предоставени, трябва да бъдат допълнени "във финансов план" и че в сегашното им състояние "не е възможно да се одобрят споразуменията".

Роснефт, 75 процента от който са притежание на държавата, обяви на 22 октомври намерението си да купи цялото TNK-BP чрез сложна операция, която оценява съвместното дружество на около 55 милиарда долара. Руският президент Владимир Путин лично даде благословията си за тази гигантска национализация, от която ще се роди най-големият производител на петрол, листван на борсата. Би Пи ще продаде дела си за 17,1 милиарда долара в брой и част от капитала на роснефт, в който с времето ще придобие близо 20 на сто.

Руската компания се споразумя и с руските акционери от консорциума ААР да им плати 28 милиарда долара. В писмото си министерството критикува Роснефт, че му е предоставил само малко финансови подробности за споразумението с ААР, без да уточнява как възнамерява да го финансира. Руският вицепремиер Аркадий Дворкович заяви днес пред журналисти, че работата по подписването на директиви за съгласуване на сделката за купуването на TNK-BP от Роснефт продължава. Роснефт вече е предоставил част от допълнителната информация, поискана от министерството, допълни Дворкович.