Министерство на околната среда и водите върна доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на проекта за нефтопровод Бургас - Александруполис.

Инвеститорът „Транс Болкан Пайплайн Б.В. – клон България” има срок от 2 месеца, за да коригира доклада си по посочените забележки.

В тях се обръща внимание, че в документацията по ОВОС не са разгледани равностойно двете алтернативи за претоварване на нефта. Основно е разгледан вариантът “буйове” или т. нар. ЕЗП - единична закотвена платформа, откъдето нефтът ще се транспортира чрез подводни тръбопроводи до бреговата помпена станция за разтоварване в границите на Бургаския залив. На практика другият възможен технологичен вариант - “Jetty”, „кей”, „пирс” или както е назован „естакада”, е разгледан в недостатъчна степен. Не са представени всички възможни варианти, но в представения доклад се приема, че той е по-неподходящ, без това да е подкрепено с данни и доказателства.
 
В доклада за ОВОС няма категорична оценка как конкретно би се отразил един разлив на риболова, мидените ферми, туристическата и развлекателната индустрия, недвижимите имоти и т.н.

Не са посочени конкретни мерки за борба с разливите, като е направена препратка, че това ще се разгледа в бъдеще.

Предвидените в доклада мерки не гарантират, че при възникване на аварии няма да бъдат нанесени необратими щети върху залива като цяло, както и на флората и фауната и туризма.