Рискът от загуба на средства от европейските фондове до края на година възлиза на над 193 милиона евро, съобщи вицепремиерът Илияна Цанова.

Около 110 милиона евро могат да бъдат загубени до края на година по линия на седемте оперативни програми, а малко над 83 милиона евро е рискът от загуба на средства по линия на Програмата за развитие на селските райони и оперативна програма "Рибарство". Чака ни много работа, за да намалим до минимум загубата на средства до края на годината, коментира Цанова.

Към 15 август са верифицирани 55% от всички европейски средства за целия програмен период и са сертифицирани 52% от всички европейски средства за периода 2007-2013 година, съобщи Цанова и подчерта, че към днешна дата ЕК няма неизплатени плащания към България с изключение на спрените пари по двете оперативни програми "Околна среда" и "Регионално развитие".

Данните към средата на юли показват, че по отношение на степента на усвояване на средства от ЕС към момента България е на 24 място от всички 28 страни-членки.