Сделката за Кипър дава основания за облекчение, че проблемът е овладян и ситуацията е под контрол, но рисковете с малката островна държава съвсем не са изчерпани и продължават да заплашват стабилността в еврозоната. Според анализатора на Moody's Сара Карлсон, рискът от изпадане във фалит не е избегнат за Кипър. Финансовата криза, която предстои там, ще има продължителен негативен ефект за държавата като цяло. Репутацията на финансовия сектор там вече е уронена, а бизнесмоделът на офшорна зона, по който работеше Кипър до сега, вече е компрометиран.

 

Това, на което страната може да разчита занапред, е добре развития сектор на услугите в сферата на финансите - счетоводството, одита. Той бе създаден именно около банковия сектор и възможностите на страната като офшорна зона, привличаща интереса на европейския бизнес.

 

Друг стълб, на който икономиката може да се крепи, това е туризмът. На трето място са енергийните залежи, особено природният газ, който би могъл да окаже съществена подкрепа за държавата, но добивът му едва ли може да започне в следващите три години.

 

Кипър ще срещне трудности и в преструктурирането на държавния дълг. Процедурата ще е още по-трудна, отколкото гръцката, защото тук близо 50% от дълга е издаден под формата на ценни книжа, третирани по местното законодателство и под формата на банкови заеми към местни банки. Само една четвърт от държавния дълг е под формата на международни ценни книжа, емитирани по силата на британското законодателство.

 

Основният проблем на Кипър е, че финасовият сектор, който бе големият двигател на растежа на местната икономика през последните години, сега може да повлече страната надолу. Държавата трябва да направи така, че да свие банковия сектор до разумни граници от сегашните 800% от БВП.

 

Първата стъпка в тази посока е закриването на Laiki Bank, която е втората по големина банка в страната и подкрепа за най-голямата банка Bank of Cyprus. От процедурата загуби ще понесат най-богатите спестители, които имат депозити над защитената с европейски закон граница от € 100 хил.

 

Това е достатъчно основание властите в страната да се притесняват какво ли ще се случи в първия ден от отварянето на банките, след като през миналата седмица те не посмяха да отворят заради риск от масово теглене на депозити. Събитията от последните часове карат богатите руски граждани да заявяват, че ще напуснат Кипър, което също би разтърсило малката икономика на страната и би поставило под риск и другите банкови институции.