Международната рейтингова агенция "Мудис" понижи от АА2 на АА3 оценката за дългосрочния дълг на Япония.

Държавният дълг на Япония е около два пъти по-висок от нейния БВП.

Ситуацията се влоши заради катастрофалното земетресение от 11 март и последвалото го цунами, нанесли тежки щети на японската икономика.

Според "Мудис" за Япония ще бъде трудно поради различни фактори да намали съотношението на дълга спрямо БВП.

За първи път рейтингова агенция намалява оценката си за Япония от катастрофата на 11 март насам.

"Мудис" отправи предупреждение, че се готви да направи подобно нещо още в края на май.

Агенцията отбелязва, че бедствието е забавило подема на икономиката след световната криза от 2009 г., както и влошената ситуация с дефлацията на японския пазар.

"Перспективите за икономически растеж са слаби, което прави за правителството по-трудно постигането на целите за намаляване на дефицита и за започване на голяма реформа на данъчната система и на системата за социални услуги", се казва в изявление на "Мудис".

Агенцията посочва и политическата нестабилност като една от причините да вземе решението за понижаване на оценката на Япония.

"През последните пет години честите промени на лидерите попречиха на правителството да приложи икономически и данъчни стратегии, които да са ефикасни и трайни", се посочва още в изявлението на агенцията.

Следващата седмица Япония ще избира нов премиер, след като непопулярният сред избирателите Наото Кан заяви, че ще се оттегли.