Международната рейтингова агенция "Мудис" внесе смут в еврозоната. Агенцията понижи перспективата по кредитния рейтинг от ААА на Германия, Холандия и Люксембург от "стабилна" на "отрицателна", предадоха агенциите.

Това е първата стъпка към евентуално намаляване с една степен на най-високата оценка за страните и това може да стане в следващите две години. "Мудис" мотивира решението си с обяснението, че трите държави са застрашени от разпространяващите се проблеми в еврозоната и възможността за излизане на Гърция от валутния съюз.

Според рейтинговата агенция има реална вероятност Гърция да напусне еврозоната, което ще предизвика верижна реакция от сътресения във финансовия сектор. "Мудис" също така предупреди, че на Германия и на други страни с първокласен кредитен рейтинг може да им се наложи да увеличат финансовата си подкрепа за държави като Италия и Испания, които не са поискали спасителен пакет, но изпитват сериозни трудности да се справят с големите публични дългове.

Германия реагира спокойно на решението на международната рейтингова агенция "Мудис". Министерството на финансите в Берлин заяви, че приема тази оценка като сведение.

Според ведомството "прогнозите на "Мудис" носят едностранен характер", тъй като агенцията е "изтъкнала на преден план краткосрочните рискове, а дългосрочните перспективи за стабилизиране на ситуацията не са били взети под внимание".

Според Берлин рисковете в еврозоната, посочени от рейтинговата агенция, не са нещо ново. "Германия ще продължи да играе ролята на котва на стабилността в еврозоната", се казва още в съобщението. Финансовото министерство успокоява, че Германия е стабилна икономически и финансово, и припомня, че от 2014 г. страната ще има балансиран бюджет, а капитализацията на банковия сектор значително се е подобрила.

Засега останалите водещи рейтингови агенции "Стандарт енд Пуърс" и "Фич" запазват стабилна перспектива по кредитния рейтинг на Германия.

ЕК отказа да коментира решенията на рейтинговата агенция "Мудис". "Не коментираме тези решения, както и действията на пазарите", заяви говорителят на ЕК Оливие Баи, цитиран от ИТАР-ТАСС.