Ако Цветан Василев проговори, утре ще видите колко интересни неща ще научим. Той трябва много да внимава и да пази себе си и живота си. Много хора ще видят в него изключително опасен човек, който може да ги злепостави до такава степен, че никога да не могат да заемат висока държавна длъжност, прогнозира в студиото на „Здравей, България" по Нова телевизия бившият финансов министър Муравей Радев.

Според него е "малко е смешно точно Цонев и Пеевски да внесат закон за КТБ. Все едно Ал Капоне да организира митинг срещу контрабандата в Америка по времето на сухия режим. Въпреки че там чувам много смислени неща, като разкриването на банковата тайна", съобщава NovaNews.bg.

Радев смята, че БНБ е прехвърлила "горещия картоф в парламента", внасяйки доклада за Корпоративна търговска банка.

"Централната банка се опитва да го прехвърли от средата на лятото и накрая успя. Сега НС трябва да избере кое е по-малкото зло - да остави КТБ да фалира или да се опита да ѝ помогне. Но парламентът трябва да го реши, защото вече трябва да промени законите", заяви бившият финансов министър.

По думите му "по-малкото зло" е именно банката да се стабилизира и да не се допусне нейният фалит.

Радев коментира и резултатите от одита на КТБ, според който в банката има „дупка" от над 4 милиарда лева.

По думите му докладът е такъв, какъвто го поръчаш. "Когато зададеш едно задание, получаваш резултат на негова база. Те смениха заданието насред проверката. През първото тримесечие резултатите са печалба на банката. След като влязоха квесторите на 20 юни, за 1 месец установиха, че има загуба от 65 милиона, не 4 милиарда. Капиталовата адекватност тогава е била 10.5".

"Има кредити, прехвърлени от едни фирми, получили пряко кредитите от КТБ. Това е порочната схема "Цветан Василев". Негови фирми на приближени до него лица отдалечават пряката връзка между банката и покупката на фирми на семейството. Знаете какво е италианското семейство. Ако вземем активите на тези предприятия, те ще погасят тези 4.2 млрд.", смята Муравей Радев.