Международната рейтингова агенция Moody's понижи с две степени суверенния кредитен рейтинг на Унгария до Ваа3 с негативна перспектива заради нарастващите опасения за фискалната стабилност на страната в средносрочен и дългосрочен план.

 

“Днешното понижение е водено от нарастващата значителна загуба на финансовата сила на унгарското правителство“, заявяват от агенцията.

 

Вместо да намали разходите унгарското правителство увеличи данъчната тежест върху бизнеса и планира да национализира частните пенсионни фондове.

 

По повод на тези действия от рейнтинговата агенция смятат, че „правителствената стратегия разчита на временни мерки, вместо на дългосрочни политики за фискална консолидация.“

 

„Негативната перспектива отразява проблемите пред финансовата сила на правителството, като фискалния структурен бюджетен дефицит увеличава уязвимостта от външни фактори и прави страната податлива на случаен риск“ според Moody's.

От агенцията смятат, че дори ако национализацията на пенсионните фондове доведе до „намаляване на краткосрочните нива на дефицита“, то „дългосрочните последствия от отслабването на схемите на частните спестявания ще са негативни за публичните финанси.“

Мудис може отново да понижи тази оценка, ако правителството не успее да стабилизира финансовото положение", се казва в съобщението на агенцията.


Перспективата за рейтинга на Унгария остава "негативна", но може да бъде повишена на "стабилна", ако страната поеме по пътя на устойчива бюджетна консолидация.

Унгария беше спасена от фалит през есента на 2008 година със заем от 20 милиарда евро от международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз. В замяна правителството в Будапеща се ангажира да сведе бюджетния си дефицит до 3.8 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2010 година и под 3 процента през 2011 година.

Падежът на заема изтече и сега правителството се опитва да финансира дълга си на пазара на облигации, за да избегне искането на допълнителна помощ от МВФ.

 

Понижаването на рейтинга на Унгария обаче доведе до поскъпване на финансирането на дълга от пазарите. Търсената доходност за унгарски държавни облигации с 10 годишен падеж днес надвиши 8 процента спрямо 7.9 на сто за Ирландия и 7.7 на сто за Португалия - двете страни, смятани за най-уязвими в еврозоната.

 

Новината се отрази и върху унгарските пари, като еврото поскъпва днес с 1.24%, до 280.44 форинта. Основният индекс на Унгарската фондова борса BUX пък пада с 1.17 %, до 21 268.70 пункта.