Международният валутен фонд (МВФ) е поискал от своите страни членки да разгледат възможността институцията да заема пряко средства от финансовите пазари в случай на криза. Това се посочва в документ, представен на управителния съвет на организацията, цитиран от АФП.    

От създаването си МВФ заема необходимите му средства изключително от правителствата на страните членки във фонда. Сега ръководството на институцията взе решение да разшири възможностите на институцията и да получи достъп до допълнителни източници на финансиране, посочи ИТАР-ТАСС.

Новата политика в заемането на пари е включена в проекта за реформа на международния финансов пазар и дейността на МВФ. Документът е бил изготвен на 23 март и е бил разпространен днес в лондонското Сити, отбелязва руската агенция

"Може да възникнат ситуации, при които е необходимо бързо да бъдат увеличени активите на МВФ и един от най-удобните начини е прибягването до частния пазар за заемен капитал", посочва управляващият директор на МВФ Доминик-Строс Кан.

По думите му в пика на финансовата криза 2009-2010 година привличането на необходимите допълнителни средства не е ставало толкова бързо, колкото е изисквала ситуацията. По тази причина ръководството на фонда е стигнало до извода ,че е дошло време да се използват алтернативни източници за експресно привличане на капитали.

Създаденият през 1945 година МВФ сега се финансира изключително от своите акционери - правителствата на 187 страни членки.