„Глобалното възстановяване е заплашено от нарастващото напрежение в еврозоната“, пише Международният валутен фонд в прогнозата си за икономическото развитие на света през тази година. Документът трябва да бъде обнародван следващата седмица, но копие от него е „изтекло“ към британския The Telegraph.

Според МВФ, икономическият растеж в света ще възлезе на 3.3%. Тази оценка представлява сериозно свиване от предишната прогноза на Фонда, която беше за 4% глобален ръст. Промяната се дължи на първо място на драстични ревизии за страните от Южна Европа. Иконоиката на Испания ще се свие с 1.7%, на Италия с 2.2%.

Мерките за строги икономии и по-резервираните банки ще доведат до свиване на БВП в еврозоната с 0.5% - докато предишната прогноза /от септември/ беше за 1.1% ръст. Перспективите за еврозоната според МВФ са далеч по-мрачни дори от мрачната прогноза на Световната банка, направена по-рано тази седмица.

Според анализатора Амброуз Евънс – Притчърд, ревизията на прогнозите за ръста на БВП говори, че МВФ е бил „хванат неподготвен“ за сериозността на бързо изменящите се процеси; не е била оценена вярно сериозността на ситуацията в Южна Европа.

Според МВФ, икономиката на Великобритания няма да бъде повлечена надолу от европейската рецесия и ще постигне 0.6% ръст през тази година и дори 2% ускорение през 2013 г. Но двата основни източника на растеж за света ще останат Китай и САЩ: азиатската сила ще постигне 8.2% растеж, а Щатите 1.8%.

Всъщност текстът на прогнозата е бил изкопчен от италианската новинарска агенция ANSA. Текстът може да бъде променян до последния момент и следващата седмица можем да прочетем и нещо друго като прогнози. Но тази версия, която четем сега, обяснява защо МВФ иска от световната общност капацитетът на Фонда да се разшири с 600 млрд. долара.

По отношение на еврозоната, в проекта на документа МВФ пише, че възстановяването на доверието и приключването на кризата на еврото е най-важното непосредствено политическо предизвикателство, което може да помогне на растежа.

Фондът насърчава ЕЦБ да продължи да „приспособява монетарната си политика“, за да се избегне кредитна криза, тъй като европейските банки от юни имат да отговорят на по-строги капиталови изисквания и ще ограничат кредитната си дейност.