Обезценяването на юана ще позволи на пазарните сили да играят по-голяма роля при определяне на валутния курс, коментираха от Международния валутен фонд решението на Китай да девалвира парите си с 1.9% вчера.

От МВФ смятат, че решението на Народната банка на Китай е "стъпка, която трябва да бъде приветствана". Усилията на Пекин са насочени към увеличаване на стойността на пазарните сили в икономиката. "Вярваме, че Китай може и трябва да се стреми да премине към плаващ валутен курс в рамките на 2-3 години".

Дълго време китайската държава контролираше напълно курса на юана, за да стимулира износа с намаляването му или инвестициите с повишаването му. Но цената на този контрол постоянно нараства в последните години, заради резките промени на паричните политики на големите централни банки по света.

В същото време Китай се стреми да наложи юана като международна търговска валута и конкурент на долара в глобален мащаб. Една от основните предпоставки за осъществяването на тези цели е включването на китайските пари в кошницата от валути на база, на които МВФ изчислява стойността на т. нар. специални права на тираж. Така юанът ще се нареди заедно с долара, еврото, йената и британският паунд сред основните резервни валути в глобален мащаб.

От китайската централна банка обясниха, че "няма икономически и финансови предпоставки за продължително отслабване на юана спрямо долара".

"Наблюдават се положителни промени в китайската икономика, която осигурява добра макроикономическа основа за стабилизация на обменния курс на юана", се посочва в доклада. "Положителното салдо на външната търговия на Китай "е друг положителен фактор, който поддържа курса на юана".

Китай все по-активно се стреми да развие вътрешния си пазар и да привлича повече инвестиции, осъществявайки прехода от развиваща се, към развита икономика.

Днес китайският юан изгуби 1.6% от стойността си спрямо щатския долар, след като централната банка определи нов референтен курс от 6.3303.