Международният валутен фонд е на мнение, че спасителния план за Гърция се нуждае от промяна, тъй като се затяга икономическата обстановка, в която държавата функционира в момента. Това съобщава германският вестник Der Spiegel, позовавайки се на документ от МВФ.

Според Шпигел има три пункта, по които следва да бъдат извършени промени. Първият от тях изисква от Гърция да направи още по-големи съкращения на бюджетните разходи от предварително договорените. На второ място, частните кредитори на Гърция трябва да склонят на по-голямо от 50% опрощаване на дълговете. На последно място държавите от еврозоната трябва да допринесат с по-големи суми за спасяването на страната.

В момента частните държатели на гръцки дълг са в процес на преговори по замяна на старите дългови книжа с нови, чийто номинал е наполовина по-малък. Така дълговете за € 205 млрд. би трябвало да се редуцират с 50%. Споразумението за това бе постигнато през октомври по време на ключова среща между европейските лидери, където бе приета и рамката на донорска програма за € 120 млрд. , които правителствата на страни от еврозоната и Международният валутен фонд трябва да изпратят на Гърция.

Междувременно германската преса цитира изказване на изпълнителния директор на Международния фонд за финансова стабилност Клаус Реглинг, който потвърждава, че потенциалните инвеститори в спасителната операция през фонда ще получат гаранции в размер на до 30% от средствата, които инвестират през него.