Международният валутен фонд обяви в информация, предназначена за страните членки на Г20, че възстановяването на световната икономика ще продължи, но ще бъде по-слабо до края на годината и в първата половина на 2011 г.

Според нашите прогнози възстановяването ще продължи с известно отслабване през второто шестмесечие на 2010 г. и през първото на 2011 г., се казва в информацията, подготвена за среща на представители на Г20 в Южна Корея. МВФ не дава нови прогнози в цифри.

Такива се очакват в началото на октомври преди годишната сесия на фонда във Вашингтон. Според икономистите на МВФ световното икономическо възстановяване е навлязло в нова фаза. В развитите икономики подкрепата чрез бюджета на икономическото съживяване и възстановяването на запасите ще отслабне и за растежа все по-голяма роля ще играят потреблението и инвестирането, се посочва в документа.

Има риск растежът да е по-слаб от предвиденото, а повишената несигурност на финансовите пазари предизвиква допълнителна тревога, обяснява МВФ. Тази тревога е породена според него главно от големите суми, които държавите от еврозоната ще трябва да заемат краткосрочно. Публичният дълг в уязвимите икономики от еврозоната през второто шестмесечие на 2010 и първото на 2011 г. надхвърля 400 милиарда долара, изчислява фондът. Според МВФ вътрешното търсене в големите бързо развиващи се икономики Китай, Бразилия и Индия не би могло да компенсира спада на потреблението в развитите икономики. БГНЕС