Международният валутен фонд публикува днес по-оптимистични прогнози за икономически растеж в световен мащаб през тази година благодарение главно на подобрените перспективи в САЩ, но същевременно изброява растящия брой рискове за световната икономика.

В документа "Световни икономически перспективи", публикуван в Йоханесбург, МВФ се изразява очакване за 4,4% растеж, докато през октомври м.г. прогнозата беше за 4,2%.

Най-много е коригирана прогнозата за САЩ – от 2,3% на 3.0%, което се обяснява с решението на Вашингтон да продължи с 2 години срока на действие на данъчните облекчения, въведени през 2001 и 2003 г.

За зоната на еврото предвижданията остават непроменени – 1,5% растеж. Кризата с публичния дълг в зоната ще продължи да тегне върху района, но не и извън него.

Според МВФ тези прогнози почиват на очакването, че сегашните политически мерки ще позволят да се спре финансовата буря и нейното отражение върху реалната икономика извън еврозоната.

За Китай прогнозата за растеж е 9,6%, за Индия – 8,4%, а за Бразилия – 4,5%. Що се отнася до рисковете, фондът споменава появяващ се инфлационен натиск и известни признаци за прегряване на икономиката.