Eвропейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) категорично не разследва министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, се казва в официална информация, разпространена от пресцентъра на МВР във връзка с публикации в медиите, според които ОЛАФ разследва земеделския министър.

От Министерството на вътрешните работи уточняват, че по информация на АФКОС-МВР (национална контактна точка с Европейската служба за борба с измамите) в момента ОЛАФ извършва проверка на фактите и обстоятелствата, изнесени в сигнал до службата за евентуални нарушения при възлагане на обществена поръчка на стойност 48 000 лева за изработване и поддържане на страница на Програмата за развитие на селските райони във Фейсбук и Туитър.

Договор с избраната за изпълнител фирма по тази поръчка е сключен на 12.01.2012 г. Във връзка с проверката от ОЛАФ е поискано съдействие от дирекция АФКОС-МВР за предоставяне на конкретна информация с цел изясняване на достоверността на изнесеното в сигнала.

В кореспонденцията между ОЛАФ и АФКОС не се споменава за разследване срещу министъра на земеделието Мирослав Найденов.

Важно уточнение в този контекст е и фактът, че проверките на ОЛАФ се извършват срещу икономически оператори, а не срещу физическо лице освен ако то самото не е икономическият оператор, допълват от министерството.

Действащата към началото на 2012 г. наредба изисква при подобни обществени поръчки (под 50 000лв.) да се съберат 3 оферти с предложения в рамките на прогнозната стойност - 48 000 лева. Така че в това отношение процедурата е спазена, се посочва още в становището.