На 3 април прокуратурата ще оповести резултатите от започналите проверки на трите електроразпределителни дружества и на Националната електрическа компания. Те бяха разпорeдени от главния прокурор Сотир Цацаров на 26 февруари, а днес изтича даденият от него срок за приключване на разследването.

 

След като извършиха посещения на място в офисите на дружествата и получиха необходимите им документи, прокурорските екипи ще имат нужда от една седмица, за да синтезират данните и да опишат в доклади резултатите от извършените проверки. В електроразпределителните дружества ЧЕЗ България ЕАД, EVN - България ЕАД и Eнерго-про ЕАД прокурорите имаха за задача да проверят начина на ценообразуване, изпълняват ли се ангажиментите по приватизационните договори за инвестиции в мрежите и оправдани ли са разходите, които си приспадат, включително тези, за наемане на свързани фирми като подизпълнители.

 

Проверката в НЕК бе провокирана от информация, че при изтеглянето на кредит за рехабилитация на частните ТЕЦ Марица Изток 1 и ТЕЦ Марица Изток 3 държавата е гарантирала бъдещи вземания от потребителите на електрическа енергия у нас на обща стойност 13.1 млрд. лв.