Нелегалната търговия с човешки органи се е разраснала до толкова, че на всеки кръгъл час в света се продава поне по един орган. Годишно се извършват по 10 хил. операции на черния пазар, съобщава Световната здравна организация пред британския вестник Guardian. Тя се позовава на доказателства, получени от международна мрежа от лекари, които отчитат нараснало търсене на бъбреци заради повреди, в следствие най-вече на диабет.

Пациентите предпочитат да отидат в Китай, Индия или Пакистан и да платят за трансплантация по $ 200 000. Там органите се набавят от бедни хора, които получават срещу това $ 5 000. Потвърждение за големите суми, които прибират организаторите на такива канали, дават арестите на 10 души в Израел преди седмица, когато полицията задържа и лекар, заподозрян за участие в мрежа за трафик.

Guardian са разговаряли с брокер на органи от Китай, който споделил пред журналистите, че привлича донори с девиза: "Дарете бъбрек, купете новия iPad!". Брокерът предлагал по $ 2 500 за бъбрек, ако операцията бъде извършена до 10 дни.

Световната здравна организация припомня, че през през 2006 - 2007 година туризмът с цел трансплантация на органи е отчитал спад, но последните данни показват, че тенденцията отново се засилва. В някои страни липсват закони, които да забраняват предлагането на финансови стимули за хора, които се съгласят на донорство. Това принуждава бедните да се поддадат на предложенията.

В нелегалната търговия с органи бъбреците са най-търсени и заемат близо 75% от пазара. Заболяванията, които увреждат фатално бъбреците и оставят като единствена алтернатива за оцеляването присаждането на нови бъбреци, са диабетът, високото кръвно налягане, проблеми със сърцето. Бъбреците са най-трансплантирания орган и при легалните процедури, показват данните на Световната здравна организация. От присадените 106 879 органа през 2010 година 73 179 са били бъбреци. Легалните трансплантации са задоволили едва 10% от търсенето.