90 на сто от земеделските стопанства в област Кърджали се отглеждат по една-две крави. Според регламента на ЕС първа категория са стопанствата с минимум 5 крави, които отговарят на хигиенните условия и имат помещения за съхранение на млякото. В момента в областта има само 28 такива обекта, сочат данни на Областната дирекция „Земеделие”.

На Областния експертно-консултативен съвет по земеделие, който се проведе в Кърджали, експертите препоръчаха окрупняване и асоцииране на стопанствата, което би позволило прилагането на по-ефективни технологии и постигане на по-висока продуктивност.

В хода на обсъждането екипът на Сдружение „Академия БГ” лансира предимствата на месодайното /пасищно/ животновъдство и в частност на породата овце „Мутон Шароле”. Към тях се присъедини и Станка Лалева, директорът на Института по земеделие в Стара Загора.

Директорът на дирекция „Животновъдство” в земеделското министерство Кирил Кирков представи регламента на Общата селскостопанска политика на ЕС след 2013 г, която се основава на безопасни храни, устойчиво управление на природните ресурси и териториален баланс на селските райони. България настоява да продължи прилагането на Схемата за единно плащане на площ /СЕПП/, да се изравнят плащанията между държавите членки в Евросъюза и да се насърчават малките стопанства, каза Кирков.