По-голяма част от протестиращите, които се събраха тази сутрин пред парламента, тръгнаха на шествие в посока Министерски съвет. Те скандират „Червени боклуци", „Оставка", „Мафия", свирят със свирки и развяват български знамена.

Блокирано е движението по булевардите „Цар Освободител" и „Александър Дондуков".

08:59 часа

Около 300 протестиращи са се събрали около сградата на парламента, за да "пият кафе". Това е вторият ден на необичайния протест, който цели да свали правителството.

Полицията е оградила сградата на Народното събрание. Блокирани са всички входове към парламента от страна, като огражданията стигат чак до храм-паметника „Св. Александър Невски". Полицията допуска в зоната за сигурност само хора, които работят в БАН, тъй като сградата попада в този периметър, и тези, които трябва да влязат в сградата на парламента.

С взетите мерки от страна на МВР народните представители могат да влизат необезпокоявани в сградата на Парламента.

От своя страна протестиращите заявиха, че с тази блокада от страна на полицията им се нарушават правата да протестират. По думите им затварянето на този голям периметър не е демократично.

Демонстрантите отново настояват за оставка на кабинета на Пламен Орешарски.

Остава и въпросът за кворума в пленарна зала. Вчера депутатите от БСП и ДПС бяха под 120, от ГЕРБ отказват да влязат в сградата на Народното събрани вече втора седмица, а от „Атака" вчера също не се появиха в парламента.

Атакистите не дадоха обяснение защо блокират работата на Народното събрание, а от ГЕРБ заявиха, че ще влязат в пленарна зала, само ако се гледат промени в Изборния кодекс. Така дори всички народни представители от ДПС и БСП да се регистрират - това прави общо 120 регистрирали се депутати. За да има кворум, трябва да се регистрират 121 народни представители.

Ако се събере нужният кворум, депутатите трябва да гласуват кандидатурата на Даниела Бобева за вицепремиер. Името й бе обявено от министър-председателя Пламен Орешарски. Вторият негов заместник ще отговаря за икономическата политика.

В дневния ред на парламента са включени и обсъждане на промени в Закона за народната просвета, както и проект на решение за приемане на Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България през 2012 г. Народните представители ще гласуват още изменения в Наказателния кодекс и промени в Закона за местните данъци и такси.