Милиардното си състояние Дмитро Фирташ дължи на влиятелните си приятели в Киев и Москва. Това обаче може да се окаже пагубно за него. Съд във Виена решава дали да бъде екстрадиран в САЩ.

Преди една година във Виена беше задържан украинският милиардер Дмитро Фирташ. Малко по-късно той беше освободен срещу парична гаранция от 125 милиона евро. Колегията за наказателни дела във Виена ще реши дали Фирташ да бъде екстрадиран в САЩ. Дмитро Фирташ е обвинен в корупция в САЩ.

Обвинението гласи, че той е подкупил чрез подставени лица индийски служители, за да получи правото на добив на титан в западната част на страната. Ако вината му бъде доказана, го грозят дългогодишен затвор и конфискация на цялото му имущество. В интервю за DW от месец март Фирташ заяви, че американското наказателно преследване срещу него е политически мотивирано."Много хора не искат да бъда в Украйна. Защото съм противник на войната в Източна Украйна", каза той.

Със смяната на властта в Киев и бягството на бившия президент Виктор Янукович в Русия Дмитро Фирташ загуби влиятелния си покровител и редица привилегии, сред които арендата на титановите мини и газоразпределителните мрежи за своя енергиен концерн.

Фирташ критикува подхода на новото правителство в Киев към кризата в Източна Украйна. Въпреки анексията на Крим и войната, Фирташ се застъпва за диалог с Русия. Той поддържа тесни контакти с ръководните клики в Москва. Милиардерът не крие, че те са му помогнали да натрупа състояние. А московските му приятели не го изоставят и след ареста във Виена. Рекордната парична гаранция от 125 милиона евро пристигна от Москва.

Милиардерът Василий Анисимов потвърди пред DW, че е превел сумата. А той не е кой да е в Кремъл.

САЩ се издали заповед за ареста на Дмитро Фирташ още през лятото на 2013 година, но са я държали в тайна. Олигархът свободно посещава Виена, където е седалището на неговия холдинг Group DF. Арестуван е на 13 март 2014 година, само няколко дни преди оспорвания референдум за статута на полуостров Крим. Някои наблюдатели смятат, че това не е случайно и дават за пример обтегнатите отношения между САЩ и Русия. Юрий Корчемкин от американската консултантска фирма East European Gas Analysis смята, че Фирташ може да бъде използван за оказване на натиск върху Москва. Милиардерът би могъл да се яви като основен свидетел в евентуално американско разследване срещу Путин и неговото обкръжение.

Между 2006 и 2009 година Фирташ контролира всички газови доставки за Украйна. Като партньор на "Газпром". Всички печалби той дели с руския газов гигант чрез регистрираната в Швейцария фирма RosUkrEnergo. "Путин взема решенията по всички важни въпроси в "Газпром". Посредникът RosUkrEnergo не би могъл да действа без одобрението на Путин", казва Корчемкин в разговор с Дойче веле. Повече от половината от акциите на "Газпром" са заложени в американски банки. Експертът смята, че е възможно да са възникнали сериозни загуби поради съмнителните газови сделки с Украйна. А в САЩ това може да бъде основание да повдигане на обвинение в корупция, казва той.

Американските следователи са проверили стотици мейли и безброй телефонни разговори. Транзакциите чрез цяла мрежа от фирми-пощенски кутии също представляват доказателствен материал. Индийските сделки на Фирташ започват през 2006 година. Концесията за добив на титан, която според американските изчисления може да носи печалби до половин милиард долара годишно, е била дадена без обществена поръчка на една от фирмите-пощенски кутии на Фирташ. Нищо обаче не излиза от бизнеса с титан. Миналата година в индийския щат Андра Прадеш бе извършена смяна на властта и новото правителство анулира договора на Дмитро Фирташ.

Няма сериозно юридически пречки за екстрадирането на Дмитро Фирташ в САЩ. "Достатъчно е подозренията да са основателни", казва говорителката на виенския съд Кристина Залзборн. По нейните думи, съдът ще провери дали има политически мотиви, както твърди защитата. Дмитро Фирташ има добри шансове да избегне екстрадирането, смята американският юрист Майк Келер. "Американското министерство на правосъдието трудно ще изиска екстрадирането. При други подобни случаи чуждестранни съдилища отхвърляха екстаридрането, тъй като престъплението не е извършено на територията на САЩ", казва Майк Келер, който от години се занимава със случаи на корупция в международен мащаб. А какво прави Дмитро Фирташ? Той щедро инвестира в своята защита. В защитния му екип личат имената на известни адвокати, сред които бившият австрийски министър на правосъдието Дитер Бьомдорфер, както и Лани Дейвис, който беше юридически съветник в белия дом по времето на президента Бил Клинтън. /Deutsche Welle/