Над 150 души са съкратени без предизвестие от "Бургаски корабостроителници" АД.

Всички работещи в предприятието са получили заповед за освобождаване от работа на 5 и 9 декември.

Сред съкратените има дори хора в болнични. Мотивът е "съкращаване на щата". Според информацията на БГНЕС в заповедите за уволнения липсват данни кое предприятие, кого освобождава. Няма и посочено предизвестие от 30 дни, както и не са уведомени Агенцията по заетостта и Инспекцията по труда. Не е посочено колко заплати дължи работодателят, какви отпуски има да ползва работникът.

Работниците имат да получават заплати за предходните 3 месеца, както и 6 месечни възнаграждения от 2010 г.

"Казаха ни, че няма да ни ги платят, няма да ни дадат и обезщетение", коментира Николина Иванова, една от съкратените в предприятието.

Тя е поискала съдействие от Инспекцията по труда, но оттам отговорили, че трябва да си потърси правата по съдебен път.

Директорът на дирекция "Регионална служба по заетостта" в Бургас Пенка Кирилова поясни, че в Бюрото по труда не е постъпвало уведомление за предстоящо масово уволнение на работници от "Бургаски корабостроителници" АД, въпреки че по закон такова е необходимо.

Мажоритарен собственик на предприятието е регистрирана в Кипър офшорна компания. А основен кредитор е "ПСТ холдинг", което беше част от групата дружества, контролирани от бизнесмена Васил Божков, преди да бъде продадено през април тази година на регистрираната на Британските Вирджински острови офшорна компания "Галиано Уърлдуайд лимитид".

В момента в "Бургаски корабостроителници" АД се разпорежда временен синдик – Цветан Банков, назначен от съда след иск за фалит на дружеството, подаден от "ПСТ холдинг".