Над 30 жалби са постъпили в Комисията за защита на потребителите срещу „Солеос Виа”. Дружеството предлага настаняване във ваканционен клуб Regency Resort на остров Тенерифе на промоционални цени въз основа на сключени извън търговски обект договори. 

В жалбите потребителите търсят съдействие от комисията за прекратяване на сключените договори и възстановяване на заплатените от тях суми.

От КЗП обаче поясняват, че правото на отказ от сключен извън търговски обект договор, без да се посочва причина и без да се заплаща неустойка, в рамките на 14 дни не се отнася за договори с предмет предоставяне на „услуги за настаняване, които нямат за цел живеене”. Те са изключение от общия режим на двуседмичния отказ.

Оказва се, че дружеството е предоставило на клиентите съществената информация относно услугата, но не е изпълнило законовото задължение изрично да упомене в договора, че потребителят няма право на отказ от него в рамките на 14 дни. Именно заради това му нарушение търговецът ще получи имуществена санкция.