Повече от 42 на сто от компаниите в страната са фамилни. Това съобщи на пресконференция Христо Илиев - председател на Сдружението на фамилния бизнес в България, цитиран от БТА. Средно за Европа 74 на сто от компаниите са фамилни, в Румъния са 68 на сто, Франция - 83 на сто, Финландия - 91 на сто.

Илиев цитира данни от експериментално проучване на Националния статистически институт за семейния бизнес в България през 2010 г. Проучването е по поръчка на Сдружението на фамилния бизнес в България. Данните са получени от годишните отчети за дейността на фирмите през миналата година.

На въпрос - "Фамилен бизнес ли е дейността на вашето предприятие?", над 156 000 от общо 370 000 икономически активни фирми, представили годишен отчет за дейността си в НСИ, са отговорили, че са семейна собственост.

Търговията и услугите са сферите, в които функционират най-голям брой фамилни компании. След тях е промишлеността. Оборотът на фамилните компании представлява около 20 на сто от този на всички работещи в страната фирми. Над 17 на сто от произведената в България продукция е в резултат от дейността на семейните компании. Този вид фирми осигуряват 28,3 на сто от работните места в частния сектор. Брутните инвестиции в дълготрайни материални активи на фамилните фирми представляват 16 на сто от всички инвестиции в страната.

В сдружението членуват 40 компании, чийто оборот за 2010 г. е около 800 млн. лева, а заетите са над 11 000 души.