Около 540 000 българи стягат куфарите за Великден и Гергьовден, коментира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Българите ще се насочат основно към свои близки, роднини и приятели. 

В този период са предвидени множества тържества на открито и по тази причина от туристическия бизнес очакват вътрешността на страната да бъде особено интензивно посетена. Тези дни са от интерес и за чужденците от Западна Европа, които са впечатлени от начина, по който българите отбелязват двата празника, като сред предпочитаните дестинации се очакват да са курортите в Родопите и в Стара планина.

Около 140 000 ще са българите, които ще прекарат празничните дни в чужбина - основно в Гърция, Сърбия и Румъния, коментира Драганов, цитиран от БТА. Той отбеляза, че май ще е първият от натоварените месеци, свързани с настъпващия летен сезон, в които ще има интензивни пътувания на българи в чужбина. По думите му техният брой за месеца ще надхвърли 440 000, а борят на чужденците, които ще пристигнат у нас за почивка, ще е близо два пъти по-голям от този през март и април и ще достигне около 770 000.

Като цяло почивката за двата празника тази година ще е доста по-евтина, коментира експертът. Поради падането на цената на горивата почивките за Великден и Гергьовден ще са между 8 и 12% по-евтини спрямо предходни години.

Бизнесът би бил разочарован, ако туристическото лого на България не е свързано с розата, коментира още Румен Драганов. Преди дни  бяха представени финалните осем предложения за лого на страната.

Повече от 120 години розата е била налагана като символ на страната, като си спомним за изложението в Чикаго, описано от Алеко Константинов, между двете световни войни, след Втората световна война, когато България е била представена като страната на розите, допълни експертът.

Според него дори е необходимо към имената на българските летища - София, Варна, Бургас и Пловдив да бъде включена и думата роза. Това би трябвало да се отнася и за държавните учреждения и обществените места като автогари, е мнението на експерта. Драганов смята, че най-големият държавен орден също трябва да бъде свързан с розата.